Top recepty na najlepšie linecké koláčiky: bezlepkové, kakaové aj striekané

Zjete ich ráno ku káve, poslúžia ako sladká bodka po obede a potešia vás aj pri sledovaní večernej vianočnej rozprávky. Reč je o lineckých zlepovaných koláčikoch. Inšpirujte sa našimi receptami a upečte si klasický, špaldový, tmavý kakaový alebo bezlepkový variant z ryžovej múky. Za vyskúšanie stoja aj polomáčané striekané rožky alebo banániky z treného cesta.

Zjete ich ráno ku káve, poslúžia ako sladká bodka po obede a potešia vás aj pri sledovaní večernej vianočnej rozprávky. Reč je o lineckých zlepovaných koláčikoch. Inšpirujte sa našimi receptami a upečte si klasický, špaldový, tmavý kakaový alebo bezlepkový variant z ryžovej múky. Za vyskúšanie stoja aj polomáčané striekané rožky alebo banániky z treného cesta.

Doba čítania 5 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Najlepšie klasické linecké koláčiky ako od babičky

Linecké pečivo je také chutné, že mnohí ľudia by nad ním neohŕňali nos ani mimo vianočného obdobia. Drobné tvary sú vykrojené z krehkého cesta s maslom a žĺtkami a po upečení sa k sebe lepia džemom. Najobľúbenejšou náplňou je ríbezľový džem, ktorý sa svojou kyslastou chuťou výborne hodí k sladkému pečivu. Obľúbený je aj čučoriedkový, višňový, marhuľový a jahodový džem. Vďaka rozmanitosti náplní ich môžete pripraviť na mnoho spôsobov.

A tvary, ktoré sa dajú vykrojiť? Krásne vyzerajú klasické srdiečka, hviezdičky aj tradičné kolieska. Pri ich výrobe nezabudnite upiecť rovnaký počet tvarov s dierkami aj bez nich.

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky,

  • 120 g práškového cukru,

  • 250 g zmäknutého masla (alebo Hery),

  • 4 žĺtky,

  • citrónová kôra z 1 citróna,

  • vanilkový cukor, semienka z vanilkového struku alebo vanilkový extrakt,

  • džem a/alebo marmeláda na zlepenie.

Postup:

  1. Zo sypkých ingrediencií, citrónovej kôry a zmäknutého masla vytvorte mrveničku.

  2. Do cesta pridajte žĺtky a vypracujte hladké, nelepivé cesto.

  3. Rozdeľte ho na 2 časti, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.

  4. 10 minút pred spracovaním cesto vyberte z chladničky, aby maslo v ceste trochu povolilo, čo vám uľahčí vaľkanie cesta.

  5. Cesto rozvaľkajte na 3 mm hrubú placku a vykrajujte ľubovoľné tvary.

  6. Linecké pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 160 °C približne 10 minút. Bezprostredne po upečení je cesto ešte mäkké, preto ho nechajte chvíľu odpočívať na plechu, aby stvrdlo.

Recept na najlepšiu vianočku   Top recepty na najlepšie vianočné pečivo 

Ihneď mäkké linecké? Tu ho máte!

Každé linecké potrebuje svoj čas na nasatie ovocnej šťavy z džemu. Pokiaľ sa na to však tento rok nechcete spoliehať a čakať, vyskúšajte tento recept ihneď mäkkých koliesok.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky

  • 3 žĺtky,

  • 100 g práškového cukru,

  • 250 g zmäknutého masla (alebo Hery)

  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry,

  • 1 lyžička citrónovej šťavy a/alebo rumu (podľa chuti),

  • semienka z 1 vanilkového struku,

  • džem a/alebo marmeláda na zlepovanie.

Postup:

  1. Zmiešajte sypké suroviny, pridajte citrónovú kôru a vypracujte mrveničku.

  2. Do cesta vhoďte nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky a citrónovú šťavu, prípadne trochu rumu.

  3. Vypracujte hladké a nelepivé cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.

  4. Na pomúčenej doske vyvaľkajte 3 mm hrubú placku a vykrajujte ľubovoľné tvary. Cukrovinky pečte dozlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 10 minút na 160 °C.

Čo sa vám na pečenie lineckých koláčikov hodí?

Rozhodne je to kuchynský robot, s ktorým bez mihnutia oka zvládnete prípravu akéhokoľvek cesta! Hodiť sa vám bude aj silikónová alebo drevená kuchynská doska, nízky plech na pečenie, kuchynská váha a dokonalou vychytávkou bude aj valček s nastaviteľnou výškou okraja, ktorý zabezpečí rovnomernú hrúbku cesta.

Ako vybrať kuchynský robot?   Aký je význam adventu?

Kuchynské roboty

Kuchynské roboty

  • 833 produktov

Kuchynské roboty
Kuchynské valčeky

Kuchynské valčeky

  • 668 produktov

Kuchynské valčeky
Kuchynské valčeky

Kuchynské valčeky

  • 668 produktov

Kuchynské valčeky
Plechy na pečenie

Plechy na pečenie

  • 25 produktov

Plechy na pečenie

Bezlepkové nielen pre celiakov

Aj celiatici si chcú na Vianoce dopriať sladkosti a pomaznať svoje maškrtné jazýčky lahodným lineckým pečivom z jemného cesta, aj keď upečeného napríklad z ryžovej múky.

Ingrediencie:

  • 500 g ryžovej múky,

  • 250 g zmäknutého masla,

  • 150 g práškového cukru,

  • 2 vajcia,

  • 1 lyžička citrónovej kôry,

  • vanilkový extrakt,

  • džem a/alebo marmeláda na zlepovanie.

Postup:

  1. Zo všetkých ingrediencií vypracujte hladké cesto a nechajte ho cez noc odležať v chladničke.

  2. Cesto vyvaľkajte klasickým spôsobom na 3 mm hrubý plát a potom z neho vykrajujte obľúbené tvary.

  3. Koláčiky pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 170 °C asi 15 minút.

Zdravší variant zo špaldovej múky

Vyhýbate sa bielej múke ako čert krížu? V tom prípade vyskúšajte špaldové pečivo, po ktorom sa budete oblizovať až za ušami!

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej špaldovej múky,

  • 250 g zmäknutého masla,

  • 250 g práškového cukru,

  • 1 vajce,

  • 1 lyžička citrónovej kôry,

  • vanilkový extrakt,

  • džem a/alebo marmeláda na zlepovanie.

Postup: 

  1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a postupne zašľahajte citrónovú kôru, vajce a vanilkový extrakt. Potom do zmesi zapracujte preosiatu hladkú múku.

  2. Vypracované hladké cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho v chladničke odležať aspoň hodinu.

  3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na 3 mm hrubú placku a vykrajujte rôzne tvary pomocou vykrajovačiek.

  4. Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečte jednotlivé kúsky pri teplote 170 °C dozlatista, približne 5 minút.

  5. Po vychladnutí kúsky zlepte.

Tmavé kakaové pre milovníkov čokolády

Kakaové linecké cesto nie je o nič ťažšie na prípravu ako klasický svetlý variant. Ak uprednostňujete horkú chuť, pridajte kakao na úkor múky, alebo naopak - múku na úkor kakaa, ak vám horkosť až tak veľmi nechutí.

Ingrediencie:

  • 170 g zmäknutého masla,

  • 250 g hladkej múky,

  • 90 g práškového cukru,

  • 80 g mletých mandlí,

  • 3 lyžice kvalitného kakaa,

  • 1 lyžička citrónovej kôry,

  • 1 žĺtok,

  • štipka mletej škorice.

Postup:

  1. Zmiešajte múku, cukor, mleté mandle, kakao, škoricu a citrónovú kôru a pridajte zmäknuté maslo a žĺtok.

  2. Vypracované hladké cesto vložte do potravinovej fólie a nechajte cez noc odpočívať v chladničke.

  3. Rozvaľkajte ho na kuchynskej doske na 3 mm hrubý plát a vykrajujte rôzne tvary.

  4. Pečte pri teplote 160 °C približne 8 minút.

  5. Vychladnuté kúsky zlepujte džemom.

Tip: S čokoládou a kakaom sa dokonale prelína chuť malín, čerešní, višní, pomarančov, mandarínok, hrušiek a jahôd. Preto uprednostňujte džemy a marmelády s týmito príchuťami. Do džemu môžete vmiešať aj kvapku rumu pre typickú vianočnú vôňu. Skvelou alternatívou je aj plnka so slaným karamelom, ktorú pripravíte tak, že kryštálový cukor skaramelizujete na panvici s trochou vody, zjemníte smotanou (po odstavení zo sporáka) a ochutíte vločkami soli.

Múky

Múky

  • 1035 produktov

Múky
Orechy a semienka

Orechy a semienka

  • 3151 produktov

Orechy a semienka
Horúce čokolády a kakao

Horúce čokolády a kakao

  • 851 produktov

Horúce čokolády a kakao
Korenie

Korenie

  • 1 produktov

Korenie

Trené linecké rožky (striekané banániky)

Striekané linecké rožky sú krásne na pohľad a zaručene spestria váš sviatočný stôl. Aj keď je ich výroba o niečo náročnejšia ako klasická vykrajovaná verzia, vaše úsilie určite ocenia nielen vaši hostia, ale aj vy sami. Bude radosť sa na ne pozerať!

Ingrediencie:

  • 2 žĺtky,

  • 250 g zmäknutého masla,

  • 280 g hladkej múky,

  • 80 g práškového cukru,

  • citrónová kôra z 1 citróna,

  • pár kvapiek rumu,

  • vanilkový extrakt a/alebo semienka z vanilkového struku,

  • 150 g horkej čokolády a lyžicu kokosového oleja na polevu.

Postup: 

  1. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny, pridajte ostatné prísady a vypracujte cesto.

  2. Vložte ho do zdobiaceho vrecka alebo cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte cesto v tvare rožkov alebo banánikov.

  3. Banániky pečte pri teplote 170 °C dozlatista.

  4. Čokoládu nechajte rozpustiť spolu s kokosovým olejom vo vodnom kúpeli.

  5. Po vychladnutí banániky zlepte džemom a oba konce alebo polovice namočte do rozpustenej čokoládovej polevy.

Mohlo by vás zaujímať: