Čerstvosť nadovšetko
Losos a vlastne aj všetky ostatné ryby majú jednu slabinu – rýchlo sa kazia. Čím čerstvejšie sa vám podarí zohnať, tým budú lepšie chutiť. Skôr než vsádzať na balené kúsky v regáloch obchodov, by sme tak vyberali pri pultoch s čerstvými rybami.
A ako spoznáte, či je ryba čerstvá? Na prvom mieste podľa čuchu. Pokiaľ cítite len samú rybinu, možno predpokladať, že si tá ryba už niečím prešla a v obchode už leží nejakú tú dobu. Čerstvé kúsky naopak „voňajú“ hlavne po vode. Ďalšou skúškou je dotyk. Ak pichnete do ryby prstom, vzniknutá priehlbina by sa mala rýchlo zarovnať. Ak sa tak nestane, ryba zrejme nie je práve čerstvá.
Ďalšími znakmi čerstvosti ryby sú:
pevné pružné telo pokryté lesklou kožou,
ružové alebo červené žiabre
a číre, vypuklé oči.
Môžete sa vždy samozrejme uspokojiť aj s mrazenými rybami, ale je potrebné si priznať, že to s nimi na grile bude zložitejšie. Obsahujú totiž množstvo vody a hrozí tak, že sa pri opekaní rýchlo rozpadnú. A navyše sa v žiadnom prípade nedajú chuťovo porovnávať s čerstvými rybami.
Porciovanie rýb
Rybie mäso je krehké a väčšie kúsky by sa preto na grile mohli roztrhnúť. Odporúčame vám vyberať ryby menšie, alebo potom tie väčšie porciovať na filety. Nechajte na nich ale kožu! Pokiaľ vám koža nechutí, zbavte sa jej až po grilovaní. Má totiž svoju praktickú funkciu - drží mäso pohromade.
Popri grilovaní celých rýb a filiet je tu ešte tretia možnosť. Rybu nakrájať na kocky a grilovať ju napichnutú na špíze! O príprave špízov si môžete čítať v článku Recepty na tie najlepšie špízy na grile, vrátane marinád.
Grilujeme: Najčastejšie chyby pri grilovaní alebo ako správne grilovať? Recepty na gril