Ako jesť medvedí cesnak? V kuchyni ho môžete použiť na sto spôsobov! Jeho jemná cesnaková chuť vynikne v peste, nátierkach, polievkach, špenáte alebo šalátoch. Výborne sa hodí aj do bylinkového masla, plnky alebo ako ozdoba na chlieb s maslom. Či už ho použijete na ochutenie svojich obľúbených jedál, alebo ho len tak primiešate do omelety, vaše telo sa vám za túto vitamínovú bombu poďakuje.
Medvedí cesnak: recepty
Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedie pesto je taký malý kulinársky zázrak - rýchle, jednoduché, voňavé a také dobré, že ho budete chcieť dávať úplne na všetko. Prisaháme, že vás zachráni pri mnohých "Čo dnes uvariť?"
Recept
Ingrediencie
2 hrsti listov čerstvého medvedieho cesnaku (cca 120 g)
50 g parmezánu (alebo pecorina či iného tvrdého syra, ktorý máte radi)
50 g orechov (píniové, kešu alebo mandle)
100 ml olivového oleja (plus trochu navyše na zaliatie)
šťava z polovice citróna
štipka soli a korenia
Postup
1. Listy medvedieho cesnaku najskôr prepláchnite a nechajte odkvapkať.
2. Do mixéra (alebo mažiara) vhoďte medvedí cesnak, nastrúhaný syr, orechy, pridajte citrónovú šťavu a všetko rozmixujte.
3. Pomaly prilievajte olivový olej a mixujte ďalej. Konzistencia pesta by mala byť hladká, ale pokojne si ho nechajte trochu rustikálne – to je na vás!
4. Pridajte štipku soli a korenia pre výraznejšiu chuť.
5. Preložte hotové pesto do čistého pohára a zalejte tenkou vrstvou olivového oleja – to je kúzlo, vďaka ktorému vám vydrží dlhšie. Uchovávajte v chladničke.
Použitie
Pesto z medvedieho cesnaku dokonale oživí chuť rýb, marináda dodá šmrnc šťavnatému hovädziemu steaku či iným mäsám. Rovnako obyčajné rizoto či polievku premení na gurmánsky zážitok. A najlepšie je si ho len tak natrieť na čerstvý chlieb!
Zmiešajte pesto s teplými cestovinami či gnocchi, posypte parmezánom, a voilà! Máte tanier plný božskej chuti, ktorú si zamilujete na prvé sústo.
Trvanlivosť
1. Neotvorené pesto v pohári:
Pokiaľ povrch pesta pokvapkáte olivovým olejom a pohár dobre uzavriete, môže vydržať v chladničke až 2–3 týždne.
Po každom použití povrch pesta znovu zalejte tenkou vrstvou olivového oleja. Ten funguje ako ochranná vrstva, ktorá bráni oxidácii a rastu mikroorganizmov.
2. Otvorené pesto v pohári:
Po otvorení sa trvanlivosť skracuje. Odporúča sa pesto spotrebovať do 5-7 dní.
Dôležité je zamedziť kontaminácii – vždy používajte čistú lyžičku alebo vidličku, aby ste do pohára nezaniesli baktérie.
Pokiaľ viete, že celé pesto nespotrebujete, zamrazte ho po menších porciách (napr. v silikónových formičkách na ľad). V mrazničke vydrží až 3 mesiace. A ak si nie ste istí, či je pesto stále v poriadku, venujte pozornosť chuti, vôni a farbe. Akákoľvek výrazná zmena (napr. kyslý zápach alebo sivý odtieň) znamená, že je lepšie sa ho zbaviť.
Polievka z medvedieho cesnaku
Táto dobrota vás nielen zahreje, ale aj prospeje vášmu zdraviu – je v nej množstvo vitamínov, antioxidantov a prírodnej sily medvedieho cesnaku, ktorý je už po stáročia cenený ako jarný detoxikačný poklad. A okrem toho ju zvládnete počas chvíľky!
Recept
Ingrediencie
3 hrsti čerstvého medvedieho cesnaku (cca 180 g)
1 väčšia cibuľa (nakrájaná nadrobno)
1 zemiak (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
1 lyžica masla (alebo olivového oleja)
700 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
100 ml smotany
soľ a korenie podľa chuti
pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup
V hrnci rozpustite maslo a na ňom opečte cibuľu dozlatista.
Pridajte kocky zemiakov, premiešajte a krátko orestujte. Zalejte vývarom, prikryte pokrievkou a varte asi 10–15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Akonáhle sú zemiaky mäkké, prihoďte medvedí cesnak a povarte. Stačí len chvíľka, asi 1–2 minúty, aby nestratil farbu a zostal krásne zelený.
Zložte hrniec z platne a polievku rozmixujte do hladka. Pre extra jemnú textúru ju môžete precediť cez sitko.
Vráťte hrniec na sporák, prilejte smotanu, dochuťte soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ohrejte, ale už nevarte, aby smotana nestratila svoju krémovosť.
Nalejte polievku do misiek a ozdobte opečenými krutónmi alebo lístkami medvedieho cesnaku. Dobrú chuť!
Pre vylepšenú verziu pridajte trochu opečenej slaniny, krutónov alebo chrumkavých semienok na ozdobu. A čo napríklad primiešať lyžicu pesta z medvedieho cesnaku priamo do polievky? Je to kúzlo na tanieri!
Nátierka z medvedieho cesnaku
Natrite si jar na chlieb! Táto nátierka je voňavá a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete ľavou zadnou. Je skvelá na čerstvé pečivo, hrianky alebo ako dip k zelenine.
Recept
Ingrediencie
2 hrsti čerstvého medvedieho cesnaku
250 g jemného krémového syra (lučina, mascarpone alebo ricotta)
100 g kyslej smotany
50 g masla (zmäknutého)
šťava z 1/4 citróna
soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
trochu olivového oleja
Postup
Listy medvedieho cesnaku dobre umyte pod tečúcou vodou a osušte (najlepšie v čistej utierke alebo v šalátovej odstredivke). Potom ich nasekajte nahrubo.
Do misky dajte krémový syr, kyslú smotanu a zmäknuté maslo. Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká zmes.
Nasekaný medvedí cesnak primiešajte do syrovej zmesi.
Prilejte šťavu z citróna, osoľte, okoreňte a prípadne pokvapkajte kvapkou olivového oleja pre jemnejšiu konzistenciu.
Ak chcete, aby bola nátierka úplne hladká, môžete zmes rozmixovať tyčovým mixérom. Inak ju nechajte pokojne rustikálnejšie s kúskami medvedieho cesnaku.
Nátierku dajte aspoň na 30 minút do chladničky, aby sa chute pekne prepojili.
Namažte ju na čerstvý chlieb, bagetku alebo hrianky. Skvele sa hodí aj ako dip k zeleninovým tyčinkám alebo chipsom.
Pre extra syrovú chuť prisypte hrsť nastrúhaného parmezánu. Pokiaľ chcete nátierku viac osviežiť, primiešajte nasekanú pažítku alebo pár kvapiek tabasca pre jemnú pikantnosť.
Šalát s medvedím cesnakom a reďkovkami
Vyskúšajte šalát s esenciou jari – čerstvý, chrumkavý a plný farieb, ktoré vás naladia na slnečné dni. Reďkovky dodajú sviežosť a s pridaním šťavnatého kuracieho mäsa alebo tofu sa šalát premení na plnohodnotný hlavný chod.
Ingrediencie
Na šalát:
2 hrsti čerstvého medvedieho cesnaku
1 zväzok reďkoviek (nakrájaných na tenké plátky)
1 šalátová uhorka (nakrájaná na polkruhy)
1 menšia hlávka rímskeho šalátu alebo mix listových šalátov
1 jarná cibuľka (jemne nakrájaná)
150 g grilovaného kuracieho mäsa (alebo tofu pre vegetariánsky variant)
Na zálievku:
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička dijonskej horčice
1 lyžička medu alebo agávového sirupu
soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Na ozdobu (voliteľné):
hrsť pražených slnečnicových alebo tekvicových semienok
strúhaný parmezán alebo vegánsky syr
Postup
Reďkovky, uhorku, jarnú cibuľku, listy rímskeho šalátu aj medvedieho cesnaku umyte, osušte a nakrájajte na plátky, polkruhy alebo väčšie kúsky, ako to máte radi.
Ak fandíte kuraciemu mäsu, nechajte ho ľahko opiecť na panvici s kvapkou olivového oleja, štipkou soli a korenia. Ak máte radšej vegetariánske varianty, nakrájajte tofu na kocky a osmažte dozlatista. Pokiaľ chcete trochu šmrncu, skúste ho predtým naložiť do sójovej omáčky s cesnakom.
V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu, med, soľ a korenie. Dôkladne všetko premiešajte vidličkou alebo metličkou, aby vznikla hladká zálievka.
Na záver vo väčšej mise zmiešajte všetky suroviny a zalejte pripravenou zálievkou.
Posypte šalát praženými semienkami a prípadne trochou strúhaného syra. Podávajte ihneď s kúskom celozrnného pečiva alebo len tak, ako ľahkú jarnú pochúťku.
Pre sladkokyslý nádych pridajte pár kvapiek balzamika. Ak máte radi ovocie v šaláte, môžete prihodiť niekoľko plátkov hrušky alebo jablka. Pre extra dávku bielkovín skúste primiešať nakrájané varené vajcia alebo hrsť cíceru.
Tradičná plnka s medvedím cesnakom
S medvedím cesnakom získa plnka osviežujúcu jarnú príchuť a voňavý mix byliniek rozmazná vaše chuťové poháriky aj poteší na pohľad.
Recept
Ingrediencie
200 g staršieho pečiva (žemle, rožky alebo bagetky)
3 vajcia
300 ml mlieka
1 lyžica masla
2 hrsti čerstvého medvedieho cesnaku
100 g údeného mäsa alebo šunky
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
štipka muškátového orieška
soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
trocha strúhanky na vymazanie formy
Postup
1. Staršie pečivo nakrájajte na malé kocky a dajte do veľkej misy.
2. V menšej miske vyšľahajte vajcia s mliekom, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška. Zmes nalejte na nakrájané pečivo a nechajte 10 minút vsiaknuť.
3. Nasekajte čerstvý medvedí cesnak a petržlenovú vňať. Údené mäso nakrájajte na malé kocky a všetko primiešajte k nasiaknutému pečivu.
4. Formu na pečenie (napr. zapekaciu misu) vymažte maslom a vysypte strúhankou. Do formy vložte pripravenú zmes a zľahka ju uhlaďte.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30–40 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
6. Plnku nechajte ľahko vychladnúť, až potom ju nakrájajte na menšie porcie.
Chcete plnku ešte nadýchanejšiu? Z vaječných bielkov ušľahajte sneh a pred pečením ho jemne vmiešajte do zmesi. Pre vegetariánsky variant vynechajte mäso a pridajte viac byliniek alebo hrsť na kocky nakrájanej zeleniny (napr. hrášok, mrkva).