Uhorky aspoň na hodinu namočte do studenej vody.
Pri každom zaváraní použite nepoškodené poháre a vždy nové viečka. Viečko sa totiž pri každom otvorení poškodí a nemusí tak správne tesniť.
Poháre na zaváranie a viečka dôkladne umyte teplou vodou so saponátom. Potom ich niekoľkokrát opláchnite vriacou vodou alebo ich sterilizujte v rúre či v umývačke riadu. Pri ďalšej manipulácii sa ich dotýkajte minimálne, aby ste do nich nezaniesli nečistoty - vyhýbajte sa najmä vnútorným stranám a okrajom pohárov a viečok.
Uhorky starostlivo vydrhnite kefkou.
Všetky poškodené kusy ihneď vyhoďte.
Väčšie nakladačky a šalátové odrody nakrájajte na menšie kúsky. Nakladačky môžete pozdĺžne rozkrojiť na polovice alebo štvrtiny, tzv. šalátové alebo hadovky môžete nakrájať na plátky. Odporúčame vydlabať hlavičky semenníkmi.
Pripravte si nálev, korenie a ďalšie pomôcky či ingrediencie, ktoré budete potrebovať podľa zvoleného spôsobu.
Nezabudnite si poznačiť dátum výroby.
Tip: Väčšie množstvá uhoriek na nkladanie môžete umyť v práčke. Je potrebné nastaviť šetrný program na maximálne 30 °C bez žmýkania a, samozrejme, bez pracieho prostriedku.