Šuhajdy, známe aj ako šohajdy alebo šohajky, sú tradičné vianočné sladkosti so slovenskými koreňmi. Je to čokoládová pochúťka v papierovom košíčku s lahodnou náplňou na dne. Najčastejšie ide o náplň z mletých orechov, kávy alebo sladeného kondenzovaného mlieka, ktorá je zaliata vrstvou lahodnej čokolády. Na vrchole je ozdoba v podobe orecha, lentilky, kúska kandizovaného ovocia, želé cukríkov alebo cukrárskej posýpky.
Kávová náplň
Ingrediencie:
50 ml kávy,
100 g kryštálového cukru,
½ lyžičky vanilkového extraktu,
100 g mletých orechov podľa vlastného výberu,
50 g stuženého tuku,
1 lyžička rumu.
Postup: Na miernom ohni za stáleho miešania krátko povarte cukor s čerstvo uvarenou kávou. Potom k nej pridajte ostatné prísady (okrem rumu) a nechajte zmes krátko prevariť, aby sa jednotlivé zložky spojili. Nakoniec prilejte trochu rumu podľa vlastných preferencií. Po vychladnutí je zmes pripravená na použitie.
Orechová náplň s kondenzovaným mliekom
Ingrediencie:
1 plechovka kondenzovaného mlieka Salko (397 g),
100 g másla,
100 g mletých orechov,
1 lyžička vanilkového extraktu.
Postup: Deň vopred uvarte Salko (2 hodiny a úplne ponorené vo vode) a na druhý deň ho v hrnci krátko povarte s maslom, mletými orechmi, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Po vychladnutí je zmes pripravená na použitie.
Ako na čokoládovú polevu?
Ingrediencie:
200 g čokolády,
100 g stuženého tuku (príp. iného tuku),
1–2 lyžice kakaa.
Postup: Vo vodnom kúpeli rozpustite kvalitnú čokoládu, stužený tuk a 1-2 lyžice kakaa na zahustenie polevy. Namiesto stuženého tuku možno použiť aj kokosový olej alebo maslo.
Postup: Lyžičkou nalejte trochu čokolády na dno cukrárskych košíčkov, košíčkom jemne zatočte, aby sa čokoláda dostala aj na steny košíčka, a potom ju nechajte stuhnúť. Do košíčka následne pridajte lyžičkou náplň a zalejte až takmer po vrch košíčka rozpustenou čokoládovou polevou. Po miernom stuhnutí šuhajdy ozdobte podľa vlastnej fantázie - orieškami, lentilkou alebo gumovým medvedíkom a ďalej uchovávajte v chlade.
Ak sa vám pošťastí odolať a ihneď ich nezjesť, v chlade vydržia až 2 týždne. Nezabudnite však, že čokoládové sladkosti by ste nemali nechávať na mraze, pretože by čokoláda mohla popraskať.