Temperované mäso a čistý gril
Mäso vyberte aspoň hodinu pred grilovaním z chladničky a nechajte ho odležať v izbovej teplote.
Pripravte si gril: vyčistite grilovací rošt a potrite ho olejom, aby sa na neho nelepilo mäso, a potom gril rozpáľte.
Ako dlho grilovať panenku?
Na grilovanie bravčovej panenky zvolíme princíp blízko sa podobajúci jej príprave na panvici a v rúre. Najskôr ju teda sprudka zatiahneme a potom ju necháme dopiecť.
Naloženú panenku položte na rozpálený rošt nad priamy oheň a rýchlo ju zo všetkých strán zatiahnite. Mala by stačiť minúta na každej strane.
Potom panenku pomocou grilovacích klieští presuňte mimo priamy plameň a grilujte ju na strednej teplote po dobu približne 15 minút so zatvoreným vekom grilu. V tejto časti ju tiež môžete ešte potrieť marinádou.
Ako spoznáte, že je panenka prepečená a hotová? Najlepším vodítkom je jej vnútorná teplota. Tá by mala dosiahnuť nejakých 65 až 70 °C. Typickým znakom správne prepečenej panenky je ružovkastý rez.
Po skončení grilovania mäso hneď nekrájajte. Nechajte ho niekoľko minút odpočívať pri izbovej teplote (prípadne ho môžete zabaliť do alobalu, aby nevychladlo), aby sa jeho šťavy dostali naozaj všade.
Pokiaľ sa vám do kombinovaného priameho a nepriameho grilovania veľmi nechce, môžete panenku grilovať aj len priamo, teda nad priamym ohňom. Mali by jej stačiť 4 minúty z každej strany. Myslite pritom na to, že panenka má celkom 4 strany, takže celková doba grilovania sa bude pohybovať okolo 16 minút.
O rozdieloch medzi priamym a nepriamym grilovaním sa dočítate v našom článku Grilujeme: Najčastejšie chyby pri grilovaní alebo ako správne grilovať?
Aké prílohy sa k panenke hodia najviac? Odporučiť vám môžeme napríklad grilované zemiaky a grilovanú zeleninu.
Ako vybrať gril?