Pečená aj zapečená tekvica: Ako ju pripraviť s nivou, mäsom či zeleninou?

Zapečená a pečená tekvica je skvelou možnosťou, ako túto zdravú plodinu zaradiť do jedálnička. Rýchla a jednoduchá príprava v rúre zdôrazní krémovú a orechovú chuť, navyše ju doplní lákavou chrumkavou textúrou. Ako si ju pripraviť s mäsom, zemiakmi, zeleninou alebo napríklad syrom? Nájdete v našich 7 receptoch!

Zapečená a pečená tekvica je skvelou možnosťou, ako túto zdravú plodinu zaradiť do jedálnička. Rýchla a jednoduchá príprava v rúre zdôrazní krémovú a orechovú chuť, navyše ju doplní lákavou chrumkavou textúrou. Ako si ju pripraviť s mäsom, zemiakmi, zeleninou alebo napríklad syrom? Nájdete v našich 7 receptoch!

Doba čítania 4 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Základný recept pre tekvicu pečenú v rúre

Z hokaido, maslovej, špagetovej a ďalších

  • 1 tekvica

  • 1 lyžica oleja

  • veľká štipka soli

Postup

Rúru predhrejte na 180 °C. Tekvicu pozdĺžne rozpolte od stopky a vydlabte z nej semienka. Vnútro potrite olejom a posypte soľou. Položte ju reznou stranou na plech a na niekoľkých miestach prepichnite kožu vidličkou alebo nožom.

Ak chcete pripraviť kocky alebo plátky, rovno na požadovanú veľkosť dužinu nakrájajte a potom ju premiešajte s olejom a korením. 

Vcelku pečte 40-50 minút domäkka, menším kúskom by malo stačiť 30 minút. Potom môžete tekvicu vydlabať a použiť do pokrmu alebo kúsky servírovať ako prílohu, v šaláte a pod.

Tip: Hokaido je možné jesť aj so šupkou, ostatné tekvice je lepšie pred alebo po upečení olúpať.

Ďalšie recepty z tekvice

Hokaido s nivou a cesnakom

  • 1 stredne veľká tekvica hokaido

  • 100 g syra s modrou plesňou (niva, gorgonzola a pod.)

  • 1 hrsť čerstvých nasekaných byliniek (rozmarín, tymián, oregano, bazalka)

  • 1 hrsť sekaných orechov alebo semienok (vlašské, lieskové, píniové, slnečnicové)

  • 1 hlávka cesnaku

  • olivový olej

  • soľ a korenie

Postup

Šupku tekvice očistite vlhkou handričkou a zbavte prípadných nečistôt. Rozpoľte ju, vyberte semienka a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Hokaido vsypte na plytký plech vystlaný papierom na pečenie, pridajte nakrájané bylinky a cesnakové strúčiky v šupke.

Zmes pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou a korením, premiešajte a pečte pri 200 °C približne 40 minút. Upečenú tekvicu posypte rozdrobeným plesňovým syrom a orechmi, potom ju vráťte na niekoľko minút do rúry, aby sa syr roztopil a semienka/orechy rozvoniavali. Podávajte len tak s chlebom alebo inou prílohou alebo na šaláte.

Zapečená špagetová tekvica s mletým mäsom

  • 1 špagetová tekvica, rozpolená a bez semienok

  • 500 g mletého mäsa (hovädzie, morčacie, vegánske)

  • ½ zelenej papriky na kocky

  • ½ červenej papriky na kocky

  • ½ červené cibule nadrobno

  • 1 nakrájaný strúčik cesnaku

  • 400 g plechovka nakrájaných paradajok

  • ½ lyžičky sušeného oregana

  • ½ lyžičky sušenej bazalky

  • soľ a korenie

  • cca 200 g strúhaného čedaru

Postup

Rúru predhrejte na 190 °C. Tekvicu položte na plech a pečte 40 minút alebo do zmäknutia. Potom vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a dužinu natrhajte vidličkou.

Na panvici na strednom plameni opečte mleté ​​mäso. Potom vmiešajte obe papriky, cibuľu a cesnak a restujte, až zelenina zmäkne. Pridajte paradajky, bylinky, soľ a korenie a spoločne všetko prehrejte. Zložte z ohňa, vsypte ¾ strúhaného syra a zamiešajte.

Vzniknutou zmesou naplňte obe polovice tekvice, dajte na plech alebo do zapekacej misky a pečte 25 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Posypte zvyšným syrom a ďalších 5 minút zapečte.

Tip: Celú dužinu tekvice môžete natrhať a vybrať zo šupky. Potom „špagety“ zmiešajte s touto zmesou a upečte vo vymastenom pekáči.

Rúry na pečenie

Rúry na pečenie

  • 1354 produktov

Rúry na pečenie
Mixéry a šľahače

Mixéry a šľahače

  • 1833 produktov

Mixéry a šľahače
Pekáče a zapekacie misy

Pekáče a zapekacie misy

  • 1164 produktov

Pekáče a zapekacie misy

Verzia so zemiakmi a zeleninou

  • 500 g tekvice (hokaido, maslovej, mexickej, muškátovej)

  • 1 brokolica

  • 1 cvikla

  • 2 veľké zemiaky alebo stredné sladké zemiaky (batát)

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 3 lyžice olivového či iného rastlinného oleja

  • 2 lyžice balzamikového octu

  • 2 lyžice medu

  • 1 lyžička mletého klinčeka

  • ½ lyžičky mletého nového korenia

  • soľ a korenie

Postup

Rúru predhrejte na 190 °C. Plech vyložte papierom na pečenie alebo tukom vymastite väčšiu zapekaciu misku.

Ošúpte tekvicu (tekvicu hokkaido nemusíte lúpať), rozpolte ju a vyberte semienka. Cviklu a zemiaky očistite a spolu s tekvicou ich nakrájajte na 2 × 2 cm kocky. Brokolicu umyte a rozoberte na menšie ružičky. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kocky alebo kolieska. Cesnak ošúpte a roztlačte.

V mise premiešajte olej, balzamiko, cesnak, med, soľ, čierne korenie a koreniny. Pridajte všetku zeleninu a starostlivo zmiešajte. Rozprestrite na plech alebo do pekáča tak, aby bola zelenina v jednej vrstve. Pečte domäkka cca 30-40 minút.

Zapečený variant so syrom

  • 650 g tekvica

  • 200 ml smotany na šľahanie alebo na varenie

  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného

  • štipka mletého muškátového orieška

  • strúhaný parmezán

  • soľ a čierne korenie

  • 1 lyžica olivového oleja

Postup

Rúru predhrejte na 200 °C. Ak nepoužívate tekvicu hokkaido, ošúpte ju, rozpolte, vydlabte a nakrájajte na kocky. Preložte ju do pekáča a pridajte olej, soľ, čierne korenie a tymián. Dôkladne premiešajte a pečte 30 minút.

Medzitým v miske zmiešajte smotanu, polovicu strúhaného syra a muškátový oriešok. Zmäknutú tekvicu vyberte z rúry a zalejte smotanou so syrom. Povrch zasypte zvyšným parmezánom a dajte na 10 minút zapiecť. Syr by sa mal rozpustiť a povrch pokrmu získať zlatistú farbu.

Šalát z pečenej tekvice so špenátom a fetou

  • 500 g tekvice, olúpanej (ak nemáte hokaido)

  • olej

  • soľ a korenie

  • 150 g čerstvého baby špenátu

  • 35 g píniových orieškov (príp. mandlí, tekvicových či slnečnicových semienok, vlašských orechov)

  • 60 g feta alebo balkánskeho syra

Dresing

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 3 lyžice balzamikového octu

  • 1 lyžica medu

  • soľ a čierne korenie

Postup

Rúru predhrejte na 200 °C. Tekvicu rozpoľte, zbavte semienok a nakrájajte na 3 cm kocky. Osoľte, okoreňte, pokvapkajte olejom a premiešajte. Na plechu alebo v zapekacej mise kúsky pečte 20-30 minút dozlatista, pričom ich v polovici času obráťte. Nechajte vychladnúť. Orechy zľahka opražte na panvici, aby sa rozvoňali, ale nespálili. Špenát prepláchnite a vsypte do väčšej misy.

Ingrediencie na dresing zmiešajte v miske alebo v zaváracom pohári. Časťou prelejte špenátové listy, premiešajte a potom pridajte aj pečenú tekvicu a rozdrobenú fetu. Krátko a jemne zmiešajte. Podávajte v miskách preliate zvyšným dresingom.

Nátierka z pečenej tekvice

  • 200 g pyré z pečenej tekvice (pozri základný recept)

  • 100 g plnotučného tvarohu alebo Lučiny

  • 1 malá červená cibula najemno

  • 1 lyžica medu

  • 1 strúčik cesnaku, roztlačený

  • 3 lyžice opražených a nasekaných tekvicových semienok

  • 3 vetvičky listového petržlenu, nasekané

  • soľ a čierne korenie

  • jarná cibuľka, pražené tekvicové semienka alebo výhonky na ozdobu

Postup

Tekvicové pyré zmiešajte s tvarohom alebo krémovým syrom. Pridajte petržlenovú vňať, semienka, med, cibuľu nadrobno, cesnak, soľ a čierne korenie. Premiešajte, naneste na chlieb a dozdobte.

Viac o tekvici

Mohlo by vás zaujímať: