Hrnčeková tekvicová roláda s parížskou šľahačkou alebo krémovým syrom
Cesto
¾ hrnčeka hladkej múky
2⁄3 hrnčeka tekvicového pyré
3 celé vajcia
1 hrnček cukru krupica
1 vanilkový cukor alebo semienka z 1 struku
½ lyžičky jedlej sódy
½ lyžičky kypriaceho prášku do perníka
1⁄4 lyžičky soli
Parížska šľahačka
Krém z čerstvého syra
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie.
Cesto: Vo veľkej mise do peny vyšľahajte vajcia s oboma cukrami. V druhej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých a pridajte aj tekvicové pyré. Poriadne prešľahajte. Rozotrite na plech a pečte cca 15 minút. Po upečení na cesto položte čistú suchú utierku, pre istotu neprilepenia ju najskôr podložte druhým papierom na pečenie, pozdĺžne zarolujte a nechajte úplne vychladnúť.
Parížska šľahačka (ideálne pripraviť deň vopred): Čokoládu nalámte do teplovzdornej misy a tú položte na hrniec s trochou vody tak, aby sa jej hladina nedotýkala dna misky. Zalejte časťou smotany a pozvoľna za stáleho miešania zahrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Odoberte z kúpeľa, premiešajte, pridajte zvyšok smotany a nechajte vychladnúť. Potom uložte na niekoľko hodín, najlepšie cez noc, do chladničky, kde zmes zhustne. Po vychladení šľahačom nastaveným na nízky výkon ušľahajte do stabilnej a pevnej šľahačky. Chvíľu to trvá, ale stojí to za to!
Krém z čerstvého syra: Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a potom po častiach pridávajte krémový syr, kým nie je zmes úplne premiešaná. V prípade potreby vložte na chvíľu do chladničky.
Kompletácia: Vychladnuté cesto rozviňte, potrite krémom alebo šľahačkou a znova zrolujte. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte niekoľko hodín chladiť.