Tekvica: Recepty z hokaido, maslovej či špagetovej nasladko aj naslano

Všestrannosť tekvice je skutočne pozoruhodná, od sladkých dezertov až po slané jedlá a občerstvenie. V tomto článku sme pre vás pripravili najlepšie recepty z tekvice, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné vitamínov. Vyskúšajte krémové rizoto, lahodnú roládu, čipsy alebo pikantný džús! Poradíme vám aj to, ako jednotlivé odrody tekvice využiť v kuchyni.

Všestrannosť tekvice je skutočne pozoruhodná, od sladkých dezertov až po slané jedlá a občerstvenie. V tomto článku sme pre vás pripravili najlepšie recepty z tekvice, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné vitamínov. Vyskúšajte krémové rizoto, lahodnú roládu, čipsy alebo pikantný džús! Poradíme vám aj to, ako jednotlivé odrody tekvice využiť v kuchyni.

Doba čítania 10 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Na čo sa jednotlivé druhy hodia

Hokaido

Je to najobľúbenejšia odroda, ktorá má pomerne výraznú, prirodzene sladkú až orieškovú arómu, vďaka čomu sa dá pripraviť na sladko aj na slano. Po uvarení je hokaido mäkká a krémová, takže je ideálna na kašu alebo polievku. Pri pečení karamelizuje, čo zvýrazňuje jej chuť a dodáva pokrmom príjemnú arómu. Má tenkú šupku, ktorá sa ľahko olúpe, ale nie je to potrebné - túto tekvicu môžete pripravovať a jesť aj so šupkou. Je bohatá na vitamín C, betakarotén (vitamín A) a obsahuje aj vlákninu či draslík, ale má menej kalórií. Na čo sa hodí:

  • Polievka

  • Pečenie a opekanie na panvici

  • Pyré (do rizota, ku kuskusu, na cestoviny, nasladko do múčnikov)

  • Plnenie a zapekanie

  • Marmeláda a kompót

  • Príloha  

Maslová

Táto tekvica hruškovitého tvaru má jemnú, sladkastú až maslovú chuť, ako napovedá jej názov, a preto sa radí medzi veľmi obľúbené druhy. Nie je potrebné ju prehnane koreniť, aby ste neprebili jej prirodzenú arómu. Použitie je univerzálne od polievok cez pyré po pečenie. Malý jadrovník je priamo stvorený na plnenie rôznymi náplňami, navyše je vďaka nemu pri čistení plodu minimum odpadu. Je nabitá vitamínom C a beta-karoténom (vitamín A), ďalej obsahuje napríklad draslík a horčík. Ako ju pripraviť:

  • Pečenie a zapekanie

  • Polievka

  • Pyré

  • Na cestoviny a do rizota

  • Do humusu  

Špagetová

Najvýraznejším rozdielom oproti iným druhom je jej vláknitá dužina, ktorá po tepelnej úprave pripomína špagety. Pre celiakov a ľudí horšie znášajúcich lepok je tak skvelou alternatívou k bežne dostupným cestovinám. Chuť má veľmi jemnú, dobre sa kombinuje s mäsom, bylinkami a výraznejším korením.

Recept

Na ďalšie použitie je potrebné ju upiecť. Rozkrojte ju, vyberte semienka, osoľte a rez potrite olejom. Položte ju rezom dole na plech, na niekoľkých miestach šupku prepichajte a 30-40 minút pečte pri 200 °C. Dužina by sa mala oddeľovať na vlákna, pri prepečení by však skašovatela. Využitie:

  • Náhrada špagiet

  • Vložka do polievky

  • Placky pripomínajúce zemiakové placky

  • Rozpolená na plnenie a zapekanie

  • Nasladko napríklad s orechmi a medom  

Mexická

Najčastejšie sa používa na vyrezávanie na obľúbené halloweenske dekorácie, dá sa však využiť aj v kuchyni. Obsahuje viac vody a pri varení sa ľahšie rozvarí, preto je vhodnejšia na pyré, náplne alebo polievky. Má jemnú, sladkastú chuť, dobre sa tak kombinuje s ďalšími surovinami a korením. Kam sa hodí:

  • Náplň koláčov

  • Pyré

  • Marmeláda

  • Polievka

  • Zaváranie  

Zaváranie tekvice

Muškátová (francúzska)

Pod zelenou až okrovou šupkou s rebrovaním sa skrýva oranžová dužina s výraznou orieškovou chuťou. Je sladkastá a niekomu môže pripomínať sladké zemiaky či ovocie (melón). Vzhľadom na jej vlastnosti má univerzálne použitie – od polievok po dezerty. Aj táto tekvica je bohatá na vitamín C, vitamín A, draslík, železo, vlákninu a i., kalórií však má málo. Ako ju využiť:

  • Polievka

  • Pečenie a zapekanie

  • Vyprážanie

  • Marinovanie

  • Surová v šaláte

  • Zdravé chipsy

  • Nasladko v dezertoch a múčnikoch  

Patizón

Ide o neobvyklú letnú tekvicu s jemnou sladkou chuťou pripomínajúcou cuketu a oriešky. Dužina neobvyklého tvaru lietajúceho taniera skrýva dutinu so semienkami. Dobre sa kombinuje s inými surovinami aj výraznejším korením. Patizón je vhodný na nakladanie a skvelý je nakrájaný na plátky a opečený alebo vysmážaný v trojobale ako rezeň. Je zdrojom horčíka, vitamínov A a C, obsahuje veľmi málo kalórií. Ako ho využiť:

  • V trojobale ako náhrada rezňa

  • Pečenie a grilovanie

  • Nakladanie

  • Vložka do dusených a pečených jedál

  • Príloha  

Goliáš (obrí)

Radí sa medzi gigantické odrody a môže mať aj 30 kg. Často sa využíva na jeseň ako dekorácia, možno ju však aj jesť. Obsahuje veľa vody, a preto je dobré ju spracovať čo najrýchlejšie. Má silnejšiu šupku a tuhšiu dužinu. Hodí sa na nakladanie, zaváranie, výrobu marmelády, kompótu alebo na džús. Ako ostatné druhy obsahuje veľa vitamínov C a A (beta-karotén). Čo s ňou:

  • Marmeláda

  • Pyré

  • Nakladanie a zaváranie (napr. kompót)

  • Džús

  • Väčšie množstvo semienok na opraženie  

Ako na dlabanie a vyrezávanie tekvice?

Recept na základné tekvicové pyré

Na približne 300 g

  • 1 maslová tekvica alebo hokaido

  • olej

  • soľ

Rúru predhrejte na 200 °C. Tekvicu umyte, rozpoľte a vydlabte semienka. Rez potrite olejom a vnútro zľahka osoľte. Hlboký plech, pekáč alebo zapekaciu misu vyložte papierom na pečenie, vložte tekvicu a podlejte hrnčekom vody.

Pečte 40 minút pri teplote 200 °C, potom stiahnite na 170 °C a dopekajte ešte 20 minút alebo do zmäknutia. Nechajte zľahka vychladnúť, vydlabte dužinu a rozmixujte ju dohladka. V prípade potreby narieďte trochou vody, pyré by však malo mať hustejšiu konzistenciu.

V chladničke vydrží týždeň, v mrazničke max. 3 mesiace.

Info: Toto pyré využijete do sladkých aj slaných receptov – na cestoviny či do rizota, do rolády aj bábovky.

Viac o tekvici: Vplyv na zdravie a ďalšie

Sladké recepty – marmeláda, roláda, koláč, džús

6 nápadov na sladký tekvicový koláč

Tekvicová marmeláda

  • 1 kg hokaido,

  • 1 kg jabĺk,

  • 1 citrón,

  • ½ kg cukru krupice,

  • 1 vanilkový cukor alebo semienka z 1 vanilkového struku,

  • želírovací cukor (množstvo podľa druhu cukru na správny pomer voči hlavnej zložke),

  • kvapka rumu,

  • štipka kyseliny citrónovej.

Postup

Tekvicu a olúpané jablká nakrájajte na menšie kocky a dajte do hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a pomaly varte. Po miernom rozvarení vsypte cukor krupicu, želírovací cukor, rum a trošku kyseliny citrónovej. Po chvíli rozmixujte dohladka. Krátko povarte a horúcou marmeládou plňte čisté poháre, zaviečkujte a obráťte hore dnom.

Tip: Správne želírovanie marmelády otestujete kvapnutím trochy na tanierik, ktorý potom uložíte do chladničky či mrazničky. Po pár minútach ho vyberte a uvidíte, či má zmes požadovanú konzistenciu.  

Ako spracovať zeleninu a ovocie?

Tekvicová bábovka

  • 345 g hladkej múky

  • 425 g tekvicového pyré

  • 200 g hnedého cukru

  • 150 g cukru krupica

  • 240 ml oleja

  • 4 celé vajcia

  • 2 lyžičky jedlej sódy

  • 2 lyžičky škorice

  • po ½ lyžičke mletého zázvoru, klinčekov, muškátového orieška a nového korenia (možno nahradiť 2 lyžičkami perníkového korenia)

  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo semienka z 1 vanilkového struku

  • ½ lyžičky soli

  • 2 lyžice holandského kakaa na zafarbenie časti cesta, sekané orechy, hrozienka či kúsky čokolády (voliteľné)

Postup

Rúru predhrejte na 175 °C, formu na bábovku vymažte tukom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.

Vo veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, soľ a mleté ​​korenie. V inej mise zmiešajte olej, vajcia, hnedý cukor, cukor krupicu, tekvicové pyré a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa nespoja. Mokré ingrediencie nalejte do suchých a starostlivo prešľahajte. Ak chcete, môžete v tejto chvíli pridať kúsky čokolády, sušené ovocie alebo orechy. Tiež môžete časť zmesi oddeliť, zafarbiť kakaom a vo forme na pečenie s ňou potom vytvoriť mramorovanie.

Vlejte do pripravenej formy a pečte 55-70 minút – kým špáradlo zapichnuté do bábovky nevyjde čisté. Vzhľadom na konzistenciu cesta môže pečenie trvať dlhšie. Po dopečení nechajte úplne vychladnúť, vyklopte a podávajte posypané práškovým cukrom alebo zaliate polevou (čokoládovou, citrónovou, z čerstvého syra).  

Hrnčeková tekvicová roláda s parížskou šľahačkou alebo krémovým syrom

Cesto

  • ¾ hrnčeka hladkej múky

  • 2⁄3 hrnčeka tekvicového pyré

  • 3 celé vajcia

  • 1 hrnček cukru krupica

  • 1 vanilkový cukor alebo semienka z 1 struku

  • ½ lyžičky jedlej sódy

  • ½ lyžičky kypriaceho prášku do perníka

  • 1⁄4 lyžičky soli

Parížska šľahačka

  • 250 ml 33 % smotany na šľahanie

  • 100 g 70 % čokolády

Krém z čerstvého syra

  • 250 g čerstvého krémového syra (Philadelphia, Lučina)

  • 6 lyžíc zmäknutého masla

  • ½ hrnčeka práškového cukru

Postup

Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie alebo fóliou na pečenie.

Cesto: Vo veľkej mise do peny vyšľahajte vajcia s oboma cukrami. V druhej mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a soľ. Suché ingrediencie vmiešajte do mokrých a pridajte aj tekvicové pyré. Poriadne prešľahajte. Rozotrite na plech a pečte cca 15 minút. Po upečení na cesto položte čistú suchú utierku, pre istotu neprilepenia ju najskôr podložte druhým papierom na pečenie, pozdĺžne zarolujte a nechajte úplne vychladnúť.

Parížska šľahačka (ideálne pripraviť deň vopred): Čokoládu nalámte do teplovzdornej misy a tú položte na hrniec s trochou vody tak, aby sa jej hladina nedotýkala dna misky. Zalejte časťou smotany a pozvoľna za stáleho miešania zahrievajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Odoberte z kúpeľa, premiešajte, pridajte zvyšok smotany a nechajte vychladnúť. Potom uložte na niekoľko hodín, najlepšie cez noc, do chladničky, kde zmes zhustne. Po vychladení šľahačom nastaveným na nízky výkon ušľahajte do stabilnej a pevnej šľahačky. Chvíľu to trvá, ale stojí to za to!

Krém z čerstvého syra: Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom a potom po častiach pridávajte krémový syr, kým nie je zmes úplne premiešaná. V prípade potreby vložte na chvíľu do chladničky.

Kompletácia: Vychladnuté cesto rozviňte, potrite krémom alebo šľahačkou a znova zrolujte. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte niekoľko hodín chladiť.  

Tekvicový džús

  • 2 litre jablčného džúsu

  • 200 g tekvicového pyré

  • 1⁄4 hrnčeka cukru krupica

  • 1⁄4 hrnčeka hnedého cukru

  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo semienka z 1 vanilkového struku

  • 2 štipky mletej škorice

  • 2 štipky mletého zázvoru

  • po 1 štipke mletého klinčeka, muškátového orieška a nového korenia (všetko mleté ​​korenie je možné nahradiť 1 lyžičkou perníkového korenia)

Všetky ingrediencie starostlivo premiešajte a podávajte s ľadom dozdobené plátkom jablka a kúskom celej škorice. V jesennom období džús servírujte teplý.  

Slané recepty – rizoto, chipsy, polievka, pečená tekvica

Tekvicové rizoto

Na 4 porcie

  • 320 g guľatozrnnej ryže na rizoto (arborio, carnaroli)

  • 600 g tekvice na menšie kocky

  • 50 g masla

  • 1 žltá cibuľa nadrobno

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • 1⁄4 hrnčeka kvalitného bieleho vína

  • 2 lyžice olivového oleja

  • soľ a korenie na dochutenie

  • strúhaný parmezán na podávanie

V hrnci alebo hlbokej panvici zahrejte olej a orestujte na ňom cibuľu tak, aby zmäkla, ale nezhnedla. Pridajte kocky tekvice a restujte ich, kým nezačnú ľahko karamelizovať a chytať farbu. Pridajte naberačku horúceho vývaru a tekvicu duste za občasného pridávania tekutiny do jej úplného zmäknutia. Malo by to trvať cca 20 minút.

V ďalšom hrnci zhruba 3 minúty nasucho pražte ryžu - mala by byť ľahko priesvitná a nesmie sa spáliť, tak ju často miešajte. Vlejte biele víno a za stáleho miešania ho nechajte odpariť. Potom obsah hrnca presypte k tekvici a hneď pridajte naberačku horúceho vývaru. Akonáhle sa tekutina odparí, vlejte ďalšiu naberačku a tak pokračujte, kým ryža nezmäkne. Zaberie to zhruba 15-20 minút. Hrniec stiahnite z ohňa, pridajte maslo a strúhaný parmezán, premiešajte. Nechajte krátko oddýchnuť a podávajte.

Tip: Do tohto rizota sa skvele hodí syr s modrou plesňou, napr. gorgonzola.  

Tekvicové cestoviny

Na 6 porcií

  • 500 g cestovín

  • 200 g tekvicového pyré

  • 2 hrnčeky čerstvého špenátu alebo 3 kúsky sekaného mrazeného špenátu

  • ½ hrnčeka smotany na varenie

  • 1⁄4 hrnčeka sekaných vlašských orechov

  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané

  • 1 lyžica oleja

  • 3 lístky čerstvej šalvie alebo ½ lyžičky sušenej

  • soľ, korenie a štipka muškátového orieška na dochutenie

  • strúhaný parmezán na podávanie

Vo veľkom hrnci dajte variť vodu a poriadne ju osoľte. Až začne vrieť, vsypte cestoviny a varte ich podľa chuti alebo návodu na obale.

Medzitým si v panvici rozohrejte olej a zľahka na ňom orestujte cesnak. Pridajte tekvicové pyré, smotanu a 1 naberačku vody z cestovín. Premiešajte a krátko prevarte. Vsypte špenát, sekané orechy, bylinky aj korenie a nechajte prevariť. Podávajte sypané parmezánom.

Hotovú omáčku uskladnenú v chladničke spotrebujte do 3 dní, v mrazničke vydrží 3 mesiace.

Tip: Špenát a orechy je možné vynechať, naopak môžete pridať kúsky chilli.  

Tekvicové chipsy

  • 1 kg tekvice alebo šupky z 1 tekvice

  • 1 lyžica oleja

  • 1 lyžička soli

  • muškátový oriešok, škorica, chilli, bylinky a sušený cesnak podľa chuti na dochutenie

V tomto recepte využijete ako celú tekvicu (napr. hokaido), tak aj šupku zostávajúcu z prípravy iného receptu, ktorú by ste inak najskôr vyhodili.
Celý kus najskôr nakrájajte na veľmi tenké plátky, lepšie a praktickejšie však je použitie škrabky na zeleninu. Šupky stačí podľa potreby prekrájať na kúsky veľkosti chipsov. Tekvicu pokvapkajte olejom, osoľte a premiešajte.

V teplovzdušnej fritéze: Chipsy fritujte pri 200 °C 8-15 minút. Priebežne ich kontrolujte a v polovici času ich obráťte alebo aspoň pretraste. Potom dochuťte bylinkami a ďalším korením.
V rúre: Lupienky ochuťte, v jednej vrstve nasypte na plech a pečte pri 200 °C cca 30 minút. Zhruba v polovici času ich obráťte. Mali by byť chrumkavé, ale nesmú sa spáliť.
V horúcom oleji: Plátky tekvice smažte po menších dávkach v aspoň 10 cm oleja rozpáleného na 190 °C. Po zhruba 3 minútach ich skontrolujte a prípadne ľahko dosmažte. Nechajte odkvapkať na papierovej kuchynskej utierke a dochuťte.  

Mohlo by vás zaujímať: