Pri nákupe si overte dátum praženia kávy. Pokiaľ nemáte obľúbenú a overenú pražiareň alebo predajňu kávy, určite sa vyhnite obchodom, kde vám navážia kávu z veľkých sklenených nádob. Naopak známkou kvality je predaj kávy v nepriehľadnom vzduchotesnom obale s jednocestným ventilom na unikanie oxidu uhličitého, ktorý sa začne po upražení zo zrniek uvoľňovať. Na obale by tiež mal byť uvedený dátum praženia, prípadne aj dátum spotreby. Káva by sa u vás doma nemala veľmi dlho ohriať. Ideálne je, keď ju spotrebujete do 14 dní odo dňa praženia. Nekupujte si preto veľké zásoby, najlepšie chutí čerstvo pražená.
Dátum praženia

Sklenená nádoba, alebo plechovka?

Možno vás to láka presypať kávové zrnká do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a vystaviť ju na poličku. To ale rozhodne nerobte, pokiaľ nechcete, aby káva slúžila len ako dekorácia. Cez sklo sa totiž ku káve dostane záškodnícke slnečné svetlo. Verte, že svetlo urýchľuje starnutie kávy a tiež narúša jej chuťové vlastnosti. Ak teda chcete skladovať kávu v sklenej nádobe, schovajte ju na suché a tmavé miesto, najlepšie do špajze alebo potravinovej skrine. Oveľa lepšie je skladovať kávu v nepriehľadnej, vzduchotesnej dóze. Ochránite tak kávu od svetla, vzduchu aj vlhkosti. Niektoré dózy dokonca dokážu vysať prebytočný vzduch pri každom zatvorení. Ale aj takú dózu schovajte na tmavé a suché miesto.
Tip: Medzi najlepšie materiály dóz patrí keramika, nereaktívny kov alebo sklo. Vhodný je ale aj plast. V každom prípade nádobu pred každým použitím dôkladne umyte.

Plastové dózy na potraviny
1670 produktov

Keramické dózy na potraviny
95 produktov

Sklenené dózy na potraviny
644 produktov
