Všeobecne sa odporúča päť porcií čerstvého ovocia a zeleniny denne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme mali každý deň zjesť aspoň 400 g, pričom zelenina má v našom jedálničku dominovať nad prísunom ovocia v pomere 2 : 1. Samozrejmosťou je pestrosť z hľadiska druhov, pretože každý druh obsahuje iné, zdraviu prospešné látky.
Ovocie obsahuje veľa vody, čím zvyšuje pocit sýtosti a môže teda napomáhať s redukciou váhy. Najviac nás zasýtia jablká a citrusové plody. Ovocie je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Je v ňom bohato zastúpený vitamín C, ďalej draslík a kyselina listová. Obsahuje aj veľa vlákniny, ktorá pomáha nášmu tráveniu a vďaka nestráviteľnosti na seba skvele viaže vodu, čím nás zasýti.
Čo ste nevedeli o vláknine?
Má pozitívny vplyv na trávenie a podporuje peristaltiku čriev,
dokáže na seba viazať nežiaduce látky z potravy,
chráni pred civilizačnými chorobami (rakovina tráviaceho ústrojenstva, srdcové ochorenia, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu, obezita),
nachádza sa v obilninách, ovocí, zelenine, zrne a strukovinách,
nie je obsiahnutá v živočíšnych zdrojoch ako mäso, vajcia a mliečne výrobky,
figy, marhule a slivky sú vďaka vysokému obsahu vlákniny vhodné pri liečbe zápchy,
odporúčaná denná dávka vlákniny je 35-45 gramov.
Zelenina je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá a o niečo výhodnejšia ako ovocie, pretože neobsahuje toľko cukrov. Obsiahnuté vitamíny a minerály sú nevyhnutné na posilnenie imunitného systému a správne fungovanie buniek a orgánov. V zelenine nájdete aj antioxidanty, ktoré majú schopnosť pohlcovať voľné radikály vzniknuté kvôli nezdravému životnému štýlu.
Výborným zdrojom antioxidantov sú aj orechy, bylinky a korenie. Tvorbu antioxidantov podporíte aj obmedzením cukru, alkoholu a pravidelným cvičením. Na mieste nie je ani fajčenie a stres.