Na sušenie sa najviac hodia tvrdšie druhy húb, ako sú napríklad dubáky, masliaky, suchohríby či kozáky. Najlepšie sú tzv. pravé hríby, ktorých chuť a vôňa sa sušením ešte znásobia.
Niektoré huby sa kvôli svojej malej veľkosti, krehkosti a textúre lepšie sušia vcelku (muchotrávky červenkasté, kuriatka a pod.). Dobrý výsledok však nemožno zaručiť a musíte tiež napríklad počítať s dlhšou dobou dehydratácie. Tieto tak odporúčame radšej zamraziť.
Ako ich krájať?
Vlhkou papierovou utierkou alebo kefkou očistené huby pozdĺžne krájajte pozdĺžne na rovnomerne hrubé plátky. Ideálnych je 3 až 5 milimetrov. S tenšími plátkami by sa vám mohlo horšie manipulovať a navyše sú veľmi krehké. Hrubšie plátky by zle vysychali a mohli by medzitým začať plesnivieť.
Dĺžka sušenia
Je závislá najmä od zvoleného spôsobu, ale vplyv na ňu má aj obsah vody v hubách, hrúbka plátkov alebo veľkosť kúskov a aktuálne počasie (pri sušení na sieti, niti a papieri na pečenie). Ako dlho to odhadom bude trvať?
4-8 hodín v sušičke potravín,
6-12 hodín v teplovzdušnej rúre,
cca 2 dni na slnku,
okolo 5 dní na site a novinách.
Teplota
V rúre aj sušičke by ste mali huby dehydratovať maximálne pri teplote 40-50 °C. Krátkodobo je možné počas procesu nastaviť aj vyššiu teplotu až 60 °C, avšak riskujete ich upečenie, a preto musíte byť opatrní.
Ako spoznať správne usušené huby?
Dajú sa ľahko sňať, sú krehké a ľahko sa lámu. Pri premiestňovaní šuštia a praskajú. Na zachovanie tohto stavu a ich dlhodobej trvanlivosti je potrebné dbať aj na ich skladovanie.