Ako si doma pripraviť sušené slivky, čo s nimi a ako účinkujú na zdravie?

Sušené slivky sú zdravé, chutné a všestranné a sú malým zázrakom pre vaše zdravie. Aby ste mohli využiť všetky výhody týchto výživných plodov, prinášame vám tipy na ich prípravu, rady na správne skladovanie a chutné recepty. Ako si ich môžete doma usušiť v rúre alebo v sporáku, uchovať ich na ďalšie obdobie a ako prospejú vášmu telu?

Sušené slivky sú zdravé, chutné a všestranné a sú malým zázrakom pre vaše zdravie. Aby ste mohli využiť všetky výhody týchto výživných plodov, prinášame vám tipy na ich prípravu, rady na správne skladovanie a chutné recepty. Ako si ich môžete doma usušiť v rúre alebo v sporáku, uchovať ich na ďalšie obdobie a ako prospejú vášmu telu?

Doba čítania 7 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Základný postup a príprava

  1. Vyberte kvalitné, zdravé a zrelé plody. Nesmú byť prezreté alebo niesť známky kazenia či dokonca hniloby.

  2. Umyte ich, odstopkujte a ak chcete narežte alebo rozpoľte a vyberte kôstky.

  3. Usušte ich vybranou metódou. Tie rozpolené vždy ukladajte šupkou dole.

  4. Akonáhle sú stále pružné a pri stlačení z nich už nevyteká šťava, sú hotové. Nemali by byť tvrdé a presušené.

  5. Nechajte ich vychladnúť najviac 1 hodinu.

  6. Uskladnite v chlade a tme vo vzduchotesných nádobách.

Spracovanie ovocia a zeleniny

3 metódy sušenia sliviek

Sušička potravín

Slivky sa podobne ako iné ovocie sušia pri teplote približne 60 °C. Najskôr ich očistite, môžete ich rozpoliť a odkôstkovať alebo rozštvrtiť. Potom ich šupkou položte v jednej vrstve na pláty sušičky tak, aby sa nedotýkali.

Sušte 5 až 8 hodín, pričom z času na čas skontrolujte a prehoďte polohy plátov, aby sušenie prebiehalo rovnomerne.  

Naša recenzia sušičky potravín G21 Paradiso Big

Rúra elektrická, teplovzdušná aj plynová

Sušenie sliviek prebieha na trikrát, zakaždým s inou teplotou a inou dĺžkou prípravy. Prvým krokom je rozloženie umytých, prípadne aj vykôstkovaných plodov na plechy s papierom na pečenie. Musia byť iba v jednej vrstve tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pokiaľ máte ovocie polené, položte ho šupkou dole.

Počas sušenia je vhodné nechať dvierka spotrebiča pootvorené a vložiť do nich rukoväť varešky, aby unikala vlhkosť. Nižšie uvedené teploty potom platia pri použití elektrickej rúry, pri teplovzdušnej je dobré nastavovať o 20 °C nižšiu teplotu alebo tú najnižšiu možnú a ovocie viac sledovať. Pri plynovej rúre nastavenie zodpovedá stupňom 2 alebo 3, je však vhodné to upraviť podľa vášho prístroja a použiť kuchynský teplomer.

Ako sušiť?

  1. Prvých 5 hodín sušte pri 50 °C.

  2. Rúru vypnite a slivky v nej nechajte vychladnúť.

  3. Sušte ďalších 12 hodín pri 70 °C.

  4. Znovu spotrebič vypnite a ovocie v ňom nechajte ďalších 5 hodín.

  5. Na záver dosúšajte zhruba 3 hodiny pri 60 °C.

Alternatívne je možné sušiť na dvakrát – zhruba 4 hodiny pri teplote 50-60 °C, nechať vychladnúť a potom ďalšie 3 hodiny na 60-65 °C.

Vzhľadom na hutnosť a šťavnatosť ovocia sú uvedené pauzy skutočne dôležité. Inak by sa vám neusušilo správne. Ak pripravujete viac plechov naraz alebo pokiaľ váš spotrebič nepečie rovnomerne, priebežne pláty otáčajte a prehadzujte ich pozície.

Slnko

Tento energeticky a finančne najvýhodnejší spôsob zaberie najviac času, pretože sušenie sliviek na slnku môže trvať až 9 dní - 5 dní na priamom slnku a potom 4 dni na tienistom mieste. Tiež je potrebné ich na noc a pri nepriazni počasia schovávať do interiéru.

Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte. V jednej vrstve ich rozprestrite na pláty zo sieťoviny, aby sa nedotýkali. Potom ich prekryte ešte jednou vrstvou látky alebo starej záclony na ochranu pred hmyzom. Všetko premiestnite na miesto s priamym slnkom, raz denne ovocie otočte a na noc ho odneste do domu. Po piatich dňoch pláty presuňte do tieňa a nechajte ich sušiť ďalšie približne 4 dni, kým ovocie nie je hotové a nevyteká z neho šťava.  

Rúry na pečenie

Rúry na pečenie

  • 1354 produktov

Rúry na pečenie
Sušičky potravín

Sušičky potravín

  • 225 produktov

Sušičky potravín
Dózy na potraviny

Dózy na potraviny

  • 4713 produktov

Dózy na potraviny

Vplyv na zdravie – zápcha, hnačka, diéta, tehotenstvo

Toto ovocie je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Obsiahnutý vitamín C podporuje imunitný systém a chráni telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek. Beta-karotén potom prispieva k ochrane buniek, čo pôsobí ako prevencia pred aterosklerózou, ochoreniami srdca či nádormi hrubého čreva a znižuje závažnosť zápalov. Ďalej sa v ňom nachádzajú vitamíny K a E.
Draslík potom pomáha zdraviu kostí, pretože chráni pred stratami vápnika, a je nevyhnutný na udržanie normálneho krvného tlaku a správnu funkciu srdca.

Slivky sú známe svojimi prirodzenými preháňavými účinkami, čo je dané vysokým obsahom vlákniny (vrátane tej rozpustnej) a ďalšími látkami. Zaisťujú tak správnu črevnú peristaltiku a môžu byť účinné pri prevencii a liečbe zápchy, ale aj ako pomoc pri hnačke. Ovplyvňujú aj zdravie črevného mikrobiomu, čo je kľúčové na celkovú pohodu a prevenciu mnohých ochorení. Vláknina pomáha s normalizáciou hladiny krvného cukru, znižuje cholesterol a tiež účinne zasýti. To sa hodí najmä pri snahe o zníženie hmotnosti.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môžu slivky prispievať k ochrane tela pred chronickými chorobami. Antioxidanty totiž neutralizujú škodlivé voľné radikály v tele, čím znižujú oxidačný stres.  

V tabuľke nižšie nájdete prehľad, aké sú približné výživové hodnoty pre 100 g sušených sliviek. To možno porovnať s percentami či gramami dennej odporúčanej dávky (DDD). Čo obsahujú? 

 

Na 100 g sušených sliviek

DDD

Kalórie

240 kcal

1 600-2 500 kcal podľa pohlavia, aktivity a veku

Vláknina

7,1 g

25-30 g

Cukry

38,1 g

25-40 g

Tuky

0,4 g

cca 1 g/1 kg telesnej váhy

Bielkoviny

2,18 g

cca 1 g/1 kg telesnej váhy

Vitamín A

781 IU

max. cca 2 000 mg

Vitamín C

0,6 mg

1 %

Vitamín K

60 mg

70 %

Vápnik

43 mg

4 %

Železo

0,9 mg

8 %

Horčík

41 mg

10 %

Draslík

732 mg

25 %

Sodík

2 mg

0,1 %

Zinok

0,44 mg

3 %

Fosfor

69 mg

10 %

Diéta

Sušené plody sú prirodzene sladšie a taktiež majú vyšší obsah kalórií (240 kcal na 100 g). Vďaka nízkemu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny sú však pri diéte vhodné. Efektívne a na dlhšiu dobu zasýtia, rýchlo zaženú hlad, a navyše podporia zdravé trávenie a zrovnajú krvné cukry. Takže si na nich môžete pochutnávať bez výčitiek svedomia, pridať ich do ovsenej kaše alebo si z nich pripraviť zdravý dezert. Aj tu však platí „všetko s mierou“. 

Tehotenstvo

Slivky sú pre tehotné rozhodne bezpečnou a zdravou potravinou. Vďaka obsahu železa a vitamínu C môžu pomôcť predchádzať anémii, ktorá je v inom stave bežná. Vláknina navyše pomáha riešiť častý problém tehotných žien, ktorým je zápcha. Ako je uvedené aj vyššie, slivky pomáhajú s reguláciou krvných cukrov, starajú sa o zdravie srdca a kostí a obsahujú veľké množstvo antioxidantov.

Rovnako ako u všetkých potravín by mala byť ich konzumácia vyvážená a prispôsobená individuálnym potrebám a zdravotnému stavu tehotnej ženy. Prípadné zmeny jedálnička tak vždy konzultujte so svojím lekárom.

Ako sušiť jablká?   Zdravotné účinky kapusty a šťavy z neho

Ako ich skladovať a ako dlho vydržia

Správne usušené slivky je nutné skladovať vo vzduchotesných nádobách, vo vákuu alebo v zipsových vreckách. Uchovávajte ich v mieste bez prístupu priameho slnka, s nízkou vlhkosťou aj teplotou. Ideálne tak môže byť chladnejšia špajza alebo suchšia pivnica. Tam vám vydržia minimálne niekoľko mesiacov.

Pri skladovaní v chladničke sa trvanlivosť pretiahne zhruba na pol roka. V mrazničke potom zvládnu dlhšie ako rok.

Recepty s využitím sušených sliviek

Sušené slivky v slanine

  • 30 sušených sliviek bez kôstky

  • 30 olúpaných mandlí

  • 30 plátkov slaniny

  • 250 ml portského vína alebo sherry

Postup

Slivky naplňte mandľami a v miske ich zalejte alkoholom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, potom ich zlejte a nechajte odkvapkať. Po jednej ich zabaľte do plátkov slaniny a spojte špáradlami.

Na panvici alebo na plechu v rúre pri 200 °C opečte, až je slanina vypečená a chrumkavá.

Tip: Mandle môžete pred plnením nasucho opražiť na panvici.

Sušené slivky v čokoláde

  • 200 ml rumu

  • 30 vykôstkovaných sliviek

  • 30 olúpaných mandlí

  • 200 g horkej čokolády (vysokopercentná alebo na varenie)

  • mleté ​​orechy (voliteľné)

Postup

Slivky cez noc namočte do rumu (možno nahradiť vodou či šťavou), druhý deň ich zlejte a nechajte vykvapkať. Potom do každej urobte menší otvor, naplňte ju mandľou a strany rezu zase pritlačte k sebe.

Čokoládu opatrne rozpustite vo vodnom kúpeli alebo po 30-sekundových intervaloch v mikrovlnnej rúre. Pomocou špáradla alebo vidličky v nej obaľujte jednotlivé slivky a ukladajte ich na mriežku alebo papier na pečenie. Pred zaschnutím ich môžete obaliť v mletých orieškoch.

Tip: Ovocie môžete mandľami naplniť ešte pred namočením do rumu. Potom aj orechy pekne nasiaknu a zmäknú.

Bravčová panenka plnená sušenými slivkami, lekvárom a orechmi

  • 4 kúsky bravčovej panenky po cca 200 g

  • 10 vykôstkovaných sušených sliviek

  • 4 lyžice slivkového lekváru

  • 4 lyžice vlašských alebo lieskových orechov, nasekaných

  • olivový olej

  • 1 lyžička škorice

  • štipka mletého klinčeka

  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Slivky pokrájajte na rezančeky a zmiešajte s lekvárom, korením, 1 lyžicou oleja a orechmi. Do stredov valčekov panenky urobte otvory, čím vytvoríte vrecká na náplň. Pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka potom mäso vypchajte náplňou, potrite ho trochou oleja a nechajte niekoľko minút odležať.

Rozpáľte panvicu a mäso na nej sprudka po všetkých stranách opečte. Akonáhle sa zatiahne, stlmte plameň alebo výkon a pozvoľna dopečte tak, aby vo vnútri zostalo ešte ľahko ružové.

Podávajte so zemiakovou kašou alebo pečenými zemiakmi.

Tip: Pre pridanie ďalšej chuti môžete panenku pred pečením obaliť v slanine alebo sušenej šunke.

Príprava panenky na grile

Slivková omáčka k mäsu či syrom

  • 100 g sušených sliviek bez kôstky

  • 1 čili paprička

  • 200 ml červeného vína

  • 4 lyžice slivkového lekváru

  • 3 lyžice cukru krupice

  • 1 lyžica masla

  • 1 šalotka alebo menšia cibuľa, najemno

  • po 1 štipke korenia a soli

  • kôra z 1 citróna

Postup

Na masle orestujte šalotku a vsypte cukor. Miešajte a nechajte zľahka skaramelizovať. Pridajte nakrájané slivky, chilli papričku najemno a polovicu vína. Nechajte pár minút prebublávať, aby sa objem tekutiny zmenšil cca na polovicu.

Potom pridajte lekvár, soľ, korenie a zvyšok vína a opäť nechajte povariť, aby sa omáčka zredukovala. Ak chcete, na záver ju dochuťte citrónovou kôrou.

Recept na grilovaný hermelín

Mohlo by vás zaujímať: