Z hokaido, maslovej, muškátovej aj mexickej tekvice
1 kg očistenej a nakrájanej tekvice (cca 1,2 kg pred očistením)
1 cibuľa nadrobno
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica oleja
700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
150 ml smotany na varenie alebo na šľahanie (voliteľné)
soľ a korenie
tymian, muškátový oriešok, škorica, chilli na dochutenie (voliteľné)
opražené tekvicové semienka a krutóny na podávanie (voliteľné)
Postup
Na oleji speňte cibuľu, pridajte cesnak a krátko orestujte. Vsypte kocky tekvice a restujte, až sa ľahko sfarbí dohneda. Zalejte vývarom a varte do zmäknutia, to by malo trvať zhruba 10 minút. Vlejte smotanu, všetko prehrejte, ale nevarte, a tyčovým mixérom rozmixujte dohladka. Pre skutočne krémovú konzistenciu odporúčame polievku precediť cez jemné sito.
Polievku dochuťte korením alebo bylinkami a podávajte s tekvicovými semienkami, krutónmi alebo pokvapkanú tekvicovým olejom.