Cesto
250 g hladkej múky
125 g zmäknutého masla
8 lyžíc vody
väčšia štipka soli
Náplň
3 vajcia
120 ml smotany na šľahanie
100 g trstinového cukru
400 g tekvicového pyré
štipka soli
1 lyžička mletého klinčeka
1 lyžička mletej škorice
½ lyžičky mletého zázvoru
½ lyžičky mletého kardamómu
½ lyžičky mletého badiánu
štipka muškátového orieška
citrónová kôra z malého citróna
+ oriešky, tekvicové semienka, brusnice, vyšľahaná šľahačka na ozdobenie
Postup
Náplň: Pyré dochuťte korením, pridajte cukor a miešajte, kým sa nerozpustí. Do náplne nakoniec vlejte rozšľahané vajcia so smotanou.
Cesto: Z múky, štipky soli a nakrájaného zmäknutého masla vypracujeme mrveničku, do ktorej po troškách pridávame vodu, kým nevznikne vláčne cesto. Rozvaľkajte ho a vložte do okrúhlej tortovej formy. Opatrne pokryte celé dno a okraje. Bez plnky predpečte pri teplote 180 °C po dobu 10 minút.
Potom do korpusu nalejte tekvicovú náplň, posypte nasekanými orechmi, semienkami a sušeným ovocím (ak chcete) a pečte ďalších 30 až 40 minút. Po vychladnutí ho ozdobte šľahačkou.