Kľúčom je pravidelná údržba. Po každom použití vráťte náčinie, riad a potraviny na miesto, kam patria. Všetko rozliate a rozsypané upratujte ihneď a nenechávajte nič zaschnúť. Ako postupovať pri väčšom upratovaní?
Čo nemusí byť v kuchyni alebo stáť na kuchynskej linke, upracte. Odložte bokom aj voľne stojace malé spotrebiče, ako sú rýchlovarná kanvica, kávovar, sendvičovač a ďalšie.
Pripravte si vrecia na odpad na všetko, čo je po dobe spotreby, dlho otvorené, poškodené alebo napadnuté škodcami a plesňami. Zabudnite na citové väzby ku koreninám z dovolenky.
Vyprázdnite a umyte kuchynskú linku. Pretrieďte obsah a vyhoďte všetko nepotrebné.
Umyte umývačku riadu, digestor, varnú dosku a rúru na pečenie alebo sporák, mikrovlnku, rýchlovarnú kanvicu, toastovač, kávovar a ostatné.
Vydrhnite drez a vypláchnite aj jeho odpad.
Vyprázdnite chladničku a mrazničku, skontrolujte a roztrieďte ich obsah. Spotrebič rozmrazte a vytrite.
Vyneste odpad, umyte odpadkový kôš a priestor okolo neho.
Pomyselnú bodku na záver urobte umytím podlahy a utretím dlaždíc. Pozornosť venujte vypínačom a zásuvkám, kde sa rada usadzuje špina.
Tip: Nezabudnite ani na generálne jarné upratovanie ostatných miestností a umytie okien.