Zaváraná tekvica: Ako postupovať, rôzne metódy a recepty na kompóty

Zaváranie tekvice je jednoduchou cestou, ako uchovať úrodu, a pritom to nie je nič zložité. Pripravili sme vám podrobný návod s postupom prípravy vrátane jednotlivých metód sterilizácie (alebo napríklad bez nej). Inšpirujte sa naším výberom osvedčených receptov na zaváranú tekvicu na sladko vo forme kompótu alebo naslano v štýle kapusty. Ako na to?

Zaváranie tekvice je jednoduchou cestou, ako uchovať úrodu, a pritom to nie je nič zložité. Pripravili sme vám podrobný návod s postupom prípravy vrátane jednotlivých metód sterilizácie (alebo napríklad bez nej). Inšpirujte sa naším výberom osvedčených receptov na zaváranú tekvicu na sladko vo forme kompótu alebo naslano v štýle kapusty. Ako na to?

Doba čítania 6 min.
Kateřina, redakcia Heureka.sk

Postup zavárania tekvice krok za krokom

  1. Výber tekvice: Vhodný je druh s pevnejšou dužinou – hokaido, muškátová alebo maslová. Nemala by byť nezrelá, poškodená alebo mať známky hniloby.

  2. Príprava pohárov a viečok: Najprv ich starostlivo umyte v teplej vode so saponátom. Potom ich sterilizujte vo vriacej vode alebo v rúre pri 100 °C po dobu 10 minút.

  3. Čistenie tekvice: Tekvicu olúpte, rozkrojte a vyberte semienka. Dužinu nakrájajte podľa odporúčaní v recepte a toho, čo pripravujete.

  4. Plnenie pohárov: Kúsky tekvice, „kapusty“ alebo pyré naplňte do nádob až po 1 cm od horného okraja. Potom ich starostlivo uzavrite viečkami a utiahnite.

  5. Zavarenie: Pripravené poháre sterilizujte vybranou metódou v hrnci, rúre alebo umývačke. Potom nechajte úplne vychladnúť. Tento krok je možné preskočiť, ak nechcete tekvicu zavariť.

  6. Skladovanie: Zavarenú tekvicu uchovávajte na chladnom, suchom a tmavom mieste so stabilnou teplotou. Tak by vám mala vydržať 1 rok aj dlhšie.

Viac o tekvici a jej vplyve na zdravie

Ako ju zavariť v rúre, hrnci či umývačke

V rúre (teplovzdušnej, elektrickej, plynovej)

Teplovzdušnú rúru rozpáľte na 150 °C, elektrickú s horným a spodným ohrevom na 170 °C, plynovú na stupeň 1 alebo 2. Očistenú tekvicu v sterilizovaných uzavretých pohároch postavte do hlbokého plechu na pečenie. Do neho nalejte vodu tak, aby dosahovala cca do polovice výšky pohárov.

Zavárajte 30-40 minút, potom rúru vypnite a zavareniny nechajte ešte zhruba rovnako dlho vo vnútri rúry ľahko vychladnúť. Potom ich vyberte a dnom nahor postavte na čistú a suchú utierku. Po úplnom vychladnutí poháre presuňte na suché, chladné a tmavé miesto.

V hrnci

Uzavreté poháre s kompótom alebo pyré sterilizujte v obyčajnom hrnci, na ktorého dno ste predtým položili utierku, kus starého prestieradla alebo podobnú textíliu. Týmto spôsobom sa poháre nepoškodia a budú aj lepšie držať na mieste. Nalejte asi 4 cm vody (môže byť až do výšky pohárov) a zohrejte ju na 80 - 90 °C. Vložte poháre s tekvicou a varte pri stabilnej teplote 20 minút v prípade predvarenej tekvice alebo približne 40 minút v prípade surovej tekvice (pozri recepty). Potom ich vyberte a nechajte ich otočené hore dnom úplne vychladnúť. Skladujte na suchom, chladnom a tmavom mieste.

Pri používaní konzervačného hrnca postupujte podľa pokynov výrobcu, ale vynechajte tkaninu na dne. Potom tekvicový kompót alebo zaváraniny sterilizujte približne 20 minút pri teplote 80 - 90 °C alebo pri nastavení tvrdého ovocia. Poháre nechajte vychladnúť hore dnom a potom ich uložte do chladnej, tmavej špajze alebo suchej pivnice.

V umývačke riadu

Naplnené a starostlivo uzavreté poháre vložte do koša umývačky riadu. Mali by byť stabilné a nemalo by hroziť, že sa prevrátia alebo o seba narazia. Nastavte najdlhší program na najvyššiu teplotu - ideálne by mal prebiehať 1,5-2 hodiny pri teplote nad 70 °C. Zapnite ju bez akéhokoľvek umývacieho prostriedku. Po skončení cyklu môžete tekvicu nechať v spotrebiči úplne vychladnúť alebo poháre vyberte a nechajte ich otočené hore dnom na kuchynskej linke, aby vychladli. Skladujte v suchom, tmavom a chladnom prostredí.

Hrnce

Hrnce

  • 2921 produktov

Hrnce
Zaváracie hrnce

Zaváracie hrnce

  • 50 produktov

Zaváracie hrnce
Kuchynské teplomery

Kuchynské teplomery

  • 2326 produktov

Kuchynské teplomery
Zaváracie poháre

Zaváracie poháre

  • 357 produktov

Zaváracie poháre

Nakladanie bez sterilizácie

Pokiaľ nechcete z nejakého dôvodu tekvicu zavariť, je možné tento krok preskočiť. Stačí len kúsky tekvice vyskladať až po 1 cm od horného okraja do umytých a sterilizovaných pohárov. Následne ich zalejte veľmi horúcim, skoro až vriacim nálevom. Po starostlivom uzavretí pohárov ich obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

Aj v tomto prípade by sa mal obsah zakonzervovať a vydržať tak dlhšie chutný. Nezabudnite na správne skladovanie v chlade, tme a bez prístupu prílišnej vlhkosti.

Tip: Týmto spôsobom bez zavárania je možné pripraviť aj džemy, nakladané uhorky alebo iné ovocie či zeleninu.

6 receptov zavárania nasladko aj naslano

Recepty z tekvice (marmeláda, roláda, risotto a iné)

Základný recept na kompót vrátane sladkého nálevu

  • 1 kg tekvice hokaido alebo maslovej

  • 600 g cukru

  • 1,5 l vody

  • šťava z 2 citrónov

  • 2 celé škorice

  • 4-6 klinčekov

  • semienka z 1 vanilkového struku alebo 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

Do veľkého hrnca nalejte vodu a citrónovú šťavu, pridajte škoricu, klinčeky, vanilku a cukor. Varte a nepretržite miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nálev ochutnajte a podľa potreby upravte kyslosť alebo doslaďte. Pridajte olúpanú, vydlabanú a na kocky nakrájanú tekvicu. Varte 10-15 minút, kým tekvica nie je mierne mäkká, ale stále pevná na zahryznutie.

Škoricu a klinček vyberte a kocky tekvice rovnomerne rozdeľte do umytých a sterilizovaných pohárov. Prelejte vriacim nálevom tak, aby od horného okraja zostal zhruba 1 cm miesta. Starostlivo uzavrite a zavarte pri 85 °C po dobu 10-15 minút. Nechajte vychladnúť a uložte do tmy a chladu.

Tip: Odporúčame deň vopred tekvicu namočiť do vody s 200 ml octu. Tak sa namarinuje a pri varení by nemala príliš zmäknúť.

Tekvicový kompót s ananásom

  • 2,5 kg tekvice hokaido, maslovej alebo muškátovej

  • 2,5 l + 1,5 l vody

  • 200 ml octu

  • 600 g cukru

  • 2 citróny bio alebo starostlivo umyté, na tenké plátky

  • 5 klinčekov

  • 2 fľaše ananásovej arómy (1 možno nahradiť plechovkou ananásu) 

Postup

Tekvicu ošúpte, vydlabte a nakrájajte na kocky. Namočte ju na noc do veľkého hrnca do nálevu z 2,5 litra vody, 200 ml octu a 1 fľaše ananásovej arómy. Na druhý deň vodu zlejte a k tekvici pridajte 1,5 litra čistej vody, plátky citróna, cukor, klinčeky a druhú ananásovú drť alebo konzervu ananásu. Krátko povarte, aby tekvica mierne zmäkla, ale zostala pevná na zahryznutie. 

Vyberte klinčeky, kocky tekvice rozdeľte do sterilizovaných pohárov a prelejte horúcim nálevom. Zavárajte cca 20 minút pri 80 °C. Nechajte vychladnúť a uložte do suchej pivnice alebo tmavej a chladnej špajze.

Tip: Arómu je možné tiež nahradiť fliašou ananásového sirupu. V takom prípade potom použite už len 300 g cukru.

Kompót s octom

  • 1 kg tekvice hokaido, maslovej alebo muškátovej (možno aj zmes)

  • 3 l + 2 l vody

  • 1 l bieleho vínneho octu

  • 2 kg cukru krupica

  • 3 hviezdičky badiánu

  • 2 celé škorice

  • 1 pomaranč bio alebo starostlivo umytý, na tenké plátky

  • 20 klinčekov

Postup

Tekvicu olúpte, vydlabte a nakrájajte na 1,5 cm kocky. Do veľkého hrnca vlejte 3 l vody a ocot, pridajte kocky tekvice a dajte na 24 hodín odležať. Druhý deň sceďte a nechajte odkvapkať.

2 l vody zvarte s cukrom, badiánom, škoricou a klinčekmi. Cukor sa musí rozpustiť a nálev ľahko zhustnúť, potom môžete (ale nemusíte) vybrať korenie.

Odkvapkanou tekvicou plňte čisté a vyvarené poháre, pridajte plátky pomaranča a zalejte nálevom. Zaviečkujte a sterilizujte pri 85 °C zhruba 45 minút.

Tip: Môžete pridať aj očistené sušené šípky, hrozienka alebo brusnice.

Zavarené tekvicové pyré

Olúpanú a vydlabanú tekvicu nakrájajte na kocky. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou tak, aby bola tak akurát ponorená. Priveďte do varu, potom výkon znížte a varte do zmäknutia 15-20 minút. Potom ju sceďte a rozmixujte dohladka. V prípade potreby pridajte trochu vody, aby pyré nebolo také husté.

Plňte do suchých a čistých pohárov až po 1 cm od horného okraja, starostlivo uzavrite viečkami a pri 80-90 °C zhruba 40 minút zavárajte. Nechajte vychladnúť a uložte do sucha, chladu a temna.

Skúste si podľa nášho návodu pripraviť pyré z upečenej tekvice: Recept na pyré z pečenej tekvice

Tekvicová kapusta

  • 2 kg tekvice, olúpanej a vydlabanej

  • 1 hrnček octu

  • 1 hrnček cukru krupica

  • 1 veľká lyžica soli

  • 2 lyžice celej rasce

Postup

Tekvicu postrúhajte nahrubo, pridajte ostatné ingrediencie a premiešajte. Na 1 hodinu kapustu uložte do chladničky. 

Potom ňou plňte suché a čisté fľaše, ktoré starostlivo uzavrite. Zavárajte pri 85 °C zhruba 30 minút. Nechajte vychladnúť a uložte do pivnice či špajze.

Naslano (na polievku, na šalát a pod.)

  • 1 kg tekvice hokaido alebo maslovej

  • 1 l vody

  • 2 lyžice soli

  • 2-3 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžička celého čierneho korenia

  • 2 bobkové listy

  • 1 lyžička sušeného tymianu alebo rozmarínu (voliteľné)

  • 1 lyžica cukru (voliteľné)

  • 1 lyžica octu (voliteľné)

  • pre ďalšie variácie: badián, klinčeky, zázvor, chilli, iné bylinky

Postup

Tekvicu olúpte, odstráňte semienka a dužinu nakrájajte na kocky o veľkosti asi 2-3 cm.

Do veľkého hrnca nalejte 1 liter vody a pridajte soľ, cukor, ocot, cesnak, čierne korenie, bobkové listy a bylinky. Zmes priveďte do varu a miešajte, kým sa soľ a cukor nerozpustia. Pridajte nakrájanú tekvicu a varte asi 5-7 minút, kým nie je mierne mäkká, ale stále pevná. Potom môžete vybrať korenie a bobkový list.

Pripravené čisté a suché fľaše rovnomerne naplňte tekvicou a tú zalejte horúcim nálevom tak, aby bola úplne ponorená. Nezabudnite nechať asi 1 cm voľného miesta od horného okraja. Pevne uzavrite viečkami.

Sterilizujte pri 85 °C 15-20 minút, nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich uložte na chladnom a tmavom mieste.

Mohlo by vás zaujímať: