Základom korbáča je prútie, po ktoré by ste sa podľa tradícií mali vybrať na Bielu sobotu. Ďalej sa vám zíde ostrý nôž alebo záhradné nožnice, špagát a farebné stužky na ozdobenie.
Aké je ideálne prútie?
Čerstvé prútie z vŕby – najlepšia je pružná vŕba biela. Neodporúča sa vŕba smútočná, ktorá je naopak krehká.
Ohybné, nemalo by praskať - odporúčame tenšie vetvičky s priemerom do 0,5 cm.
Dostatočne dlhé – počítajte s tým, že výsledný korbáč bude vďaka splietaniu prútov kratší. Pokiaľ je dĺžka prútov výrazne odlišná, zarovnajte ich špičky na rovnakú dĺžku a na silnom konci ich zrežte podľa toho najkratšieho. Stačiť by vám mohli cca metrové prúty.
Hladké – bez väčších výstupkov (púčikov) či ďalších vetvičiek, aby sa dobre splietalo.
Koľko natrhať prútikov?
Počet prútov prispôsobte spôsobu pletenia a vždy pridajte pár navyše, keby predsa len pri pletení niektorý praskol alebo vám nevyhovoval na splietanie. Pri pletení zo 4 prútov si teda pripravte napríklad 6, na pletenie zo 6 prútov radšej 8 atď. Navyše pridajte ešte jeden tenší na rukoväť.
Pred pletením ich aspoň na pol hodiny namočte do studenej vody. Vďaka nasiaknutiu vodou budú prúty mäkšie a pružnejšie, tak sa vám s nimi bude lepšie pracovať.
Ak zvolíte dobré a čerstvé prútie, môžete si korbáč po kolede zasadiť na záhrade. Keď budete mať šťastie, vyrastie vám z nej krásny ker.