Vianočka rozvonia koncom roka takmer každú slovenskú domácnosť. Tradične sa konzumuje na Štedrý deň a je výnimočná nielen svojím krásnym vzhľadom a vláčnou štruktúrou, ale aj jedinečnou chuťou. Pečie sa z poctivých surovín - čerstvých vajec, kvalitného masla a hrozienok naložených vo voňavom rume. Zvyčajne sa pletie zo štyroch, piatich, šiestich, siedmich, ôsmich alebo deviatich prameňov, pričom spôsob pletenia zdôrazňuje nielen majstrovstvo pekára, ale symbolizuje aj prepojenosť rodinných vzťahov.
Čo budete potrebovať?
600 g hladkej múky,
100 g kryštálového alebo trstinového cukru,
200 ml vlažného mlieka,
31 g čerstvého droždia,
125 g rozpusteného masla (vlažného),
1 celé vajce a 1 žĺtok,
štipku muškátového orieška,
½ lyžičky soli,
½ lyžičky citrónovej kôry,
1 balíček vanilkového cukru,
½ lyžičky vanilkového extraktu,
1 lyžičku rumu,
sušené hrozienka (cez noc namočené v rume),
2–3 hrsti mandľových plátkov na posypanie,
1 bielok na potretie.